- För nybörjaren - Hur gör jag?
- Använd grovmalet kaffe
- För livsnjutaren - När kaffe får ta tid
- För nörden - Nördiga tips
Hur gör man kaffe i en kaffepress?
Det är lätt att använda en kaffepress! Men hur gör man?
Lite enkla tips gör underverk för ditt kaffe:
För nybörjaren - Hur gör jag?
Enkelt och snabbt. För en god kopp pressokaffe: Här är det vanligaste sättet att göra gott kaffe:
- Lägg 2 kaffemått kaffe för varje kopp i pressen.
- Koka upp lagom mängd vatten. - Tips: använd en kopp som mått för hur mycket vatten du ska värma.
- Häll det kokande vattnet direkt i pressen.
- Rör om så kaffet blandar sig (jag använder ett kaffemått med skaft för att röra om) och sätt på locket.
- Låt dra i 3-4 minuter. - Tips: Kaffet blir starkare om det får dra längre. Men för länge kan göra det beskt. Börja med 3 minuter och testa dig fram!
- Pressa långsamt ner pressen: - Om det tar stopp, tvinga inte ner pressen! Istället, ta bort locket och rör om. Sen går det lätt.
- Klart! Nu vet du hur man gör kaffe i en kaffepress. Servera och njut!
Använd grovmalet kaffe
Hur kaffet är malt är viktigt när du brygger i en pressobryggare. Både för att att undvika att sump slipper igenom filtret och för att kaffet ska sluta bryggas när du pressar ner filtret. Du vill alltså inte att finmalet kaffe slipper igenom. Så vi reokmmenderar lite mer grövre malet.
Om vi handlar i matbutiker köper vi helst ett kaffe som är gjort för pressobryggare. Vi gillar Zoégas Presso kaffe som är förvånansvärt bra.
När du maler bönorna själv så ställ in kaffekvarnen på att mala dem lite grövre än vanligt.
För livsnjutaren - När kaffe får ta tid
Hur gör man pressokaffet till dagens njutning?
Vad behövs?
- Ett riktigt bra kaffe (mal själv eller köp färdigmalet direkt från ett rosteri)
- En kaffekvarn, sätt den på en grövre inställning.
- Vattenkokare med temperaturinställning.
Hur gör jag?
- Koka upp vatten till ca 94 grader. Mellan 92 och 97 grader är bäst.
- Mal bönorna om du har en kaffekvarn + Använd ca 7 gram kaffe per deciliter vatten
- Häll vattnet över bönorna och låt dra 4 minuter.
- Pressa ner och servera ett riktigt gott kaffe!
Tips: Förvärm kaffekoppen. Om det blir hett vatten över när du fyllt kaffepressen, häll det i kaffekoppen och låt stå medan kaffet bryggs. Så har du en lyxigt varm kopp att servera i.
För nörden - Nördiga tips
Den här metoden bygger på att kaffet får dra länge, mycket längre än vanligt. Upp till 10-15 minuter! Är det värt att vänta? Utan tvekan (tycker vi)!
Gör såhär:
- Följ tipsen ovan under ”För livsnjutaren”
- Efter 4 minuter så: + Skummar du bort skummet som formats på toppen i kaffepressen + Låt dra ytterligare 10 minuter.
- Servera i snygga kaffekoppar och njut!