Test av Bodum Chambord kaffepress - Kaffepress.se
Vi har testat kaffepressen Chambord Classic från Bodum:
Vårt betyg: supersnygg !
Plus: +Håller värmen bra+ +Kör i diskmaskinen+ +Finns reservdelar+
Minus: -Filtret går inte helt i botten-
Kort om Chambord Classic
Material: Stål, glaskanna, handtag och lock i svart plast
Färg: Finns glänsande Krom och Koppar.
Karaff: I genomskinligt glas.
Storlekar: 1, 3, 4, 8, 12 koppar
Fem skäl att gilla Bodum Chambord:
- Du får bara gott kaffe på 3 minuter: En kaffepress i glas med filter i rosfritt stål påverkar inte smaken på kaffet.
- En riktigt klassisk press. Den är snygg som ett prydnadsföremål. Låt den stå framme.
- Serverar rykande hett kaffe. Glaset är av riktigt bra kvalité som håller värmen.
- Maskindiskbar (fast det tar mindre än 30 sekunder att diska den för hand om du vill brygga flera kannor).
- Superlätt att förbereda.
Vi älskar Bodums kaffepressar och modellen Chambord (Chambord är en by i Franrike med ett världsberömt slott) används varje dag. Det är något speciellt att genom det klara glaset se hur bönorna sakta färgar kaffet allt mörkare. Kanan är också riktigt vacker, med hållare i glänsande metall (och det går att välja olika metaller, som blank krom eller gyllene koppar). Handtaget är i gedigen svart plast som känns svalt och stabilt i handen.
Kvalitén på kaffepressen är lika superb som kaffet den brygger. Filtret i tre lager metallnät gör att du inte får någon sump i koppen och du slipper problemet som många billigare modeller har: Ett billigare filter av sämre kvalité avbryter inte bryggprocessen helt, så kaffet fortsätter dra och blir bittert. Men inga såna problem med Chambord.
Vi tycker den är värd varenda krona.
Betyg: Fem av fem kaffebönor!
Välj mellan många olika storlekar.
Mest populära är 3, 4 eller 8 koppar.
Vi rekommenderar 3-koppars storleken eftersom:
- Att brygga en extra kanna tar bara några minuter. Om du har gäster så tar det mindre än fem minuter att servera nästa kanna.
- Du kan brygga så få koppar du vill. Fyll bara kaffepressen med lagom mängd vatten för t.ex en kopp.
Vad som kunde vara bättre:
Vi hittar egentligen inga fel på Chambord. Men för att vara petnoga så finns det en sak som vissa kan störa sig på:
Filtret går inte ända ner i botten (på gott och ont).
När du tryckt ner filtret helt så går det inte ända ner i botten av kannan. Spontant känns det lite konstigt men vi gissar att Bodum vill hindra oss från att pressa ut sump i vårt kaffe. Nu ”förlorar” du några mililiter kaffe per kanna men det är inget som vi stör oss på. Och kaffet smakar bättre.
Frågor och svar:
Vad är den gjord av för material?
Själv kannan är av borosilicate glas. Locket och filtret är gjort av metall. Knoppen och handtaget är i massiv svart plast.
Var tillverkas den?
Den vi har är gjord i EU.
Behöver jag köpa kaffefilter?
Nej. En av de stora fördelarna med en kaffepress är att du aldrig behöver köpa annat än kaffe. Filtret följer med och är i rostfritt stål. Bara diska och laga nästa kopp direkt.
Smaken är mycket bättre eftersom du inte använder kaffefilter av papper = Inga aromer filtreras bort.
Kan jag brygga te?
Javisst. Chambord fungerar lika bra att brygga te it. Men diska kannan noga mellan te och kaffe så att de inte smaksätter varandra.
Några extra tips:
- Använd gärna grovt malet kaffe. Om du köper i butik har Zoégas ett speciellt kaffe för kaffepress.
- Vill du smutta på kaffet i flera timmar utan att brygga nytt så är en termos bra att ha. Till skillnad från en kaffemaskin så saknar kaffepressen en värmeplatta. Men vi struntar i termos eftersom det går så fort att brygga nytt.